goed genieten
Goed genieten met de Ruijter. Sinds voor altijd.
Koninklijke De Ruijter staat bekend om haar kwaliteit en vakmanschap. Met zorg en aandacht worden de producten van De Ruijter ontwikkeld en geproduceerd. Vanzelfsprekend wordt er ook gezocht naar de beste ingrediënten zodat je altijd van onze kwaliteit kunt genieten.
Zo kiest de Ruijter ervoor om met UTZ CERTIFIED samen te werken en garanderen wij de kwaliteit van onze cacao. Ook zorgt UTZ CERTIFIED voor een constante en betere cacao kwaliteit door het vakmanschap van boeren te verbeteren. Daarmee wordt meteen de basis gelegd voor een duurzame toekomst voor de cacaoboeren.

Vakmanschap
Al sinds 1860 kent De Ruijter de waarde van echt vakmanschap. De kwaliteit van onze producten gaat samen met maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. Dankzij het UTZ CERTIFIED programma vergroten de cacao-boeren hun vakmanschap wat leidt tot grotere oogsten en een betere cacao kwaliteit. Daarbij letten we ook op verantwoord gebruik van mensen, middelen en milieu. Zo krijgen we niet alleen de beste kwaliteit cacao, maar krijgen de cacao-boeren ook een beter bestaan!

Cacaoteelt
Van alle cacaoteelt in de wereld komt 70% uit de Ivoorkust en Ghana, en de rest uit Zuid-Amerika en Azië. De cacaoboom groeit in een warm en vochtig klimaat ter hoogte van de evenaar. De cacaobomen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar, en geven hun eerste vruchten na 5 of 6 jaar.
De cacaoboom heeft tweemaal per jaar bloesem; deze bloesem ontwikkelt zich tot cacaovruchten in 6 maanden tijd. Elk jaar is er een grote oogst in oktober, gevolgd door kleinere oogst in maart.
Nadat de vruchten geplukt en verzameld zijn worden ze opengesneden en worden de bonen eruit gehaald. De cacaobonen worden dan uitgelegd op een bananenblad om te fermenteren. Tijdens dit proces wordt het cacao aroma ontwikkeld. Daarna worden de bonen enkele dagen in de zon gedroogd om het vochtgehalte naar optimaal niveau te brengen.

Verwerking
Nadat de cacaobonen zijn schoongemaakt, wordt de schil verwijderd. In de cacao-boon zitten 'nibs'. Deze nibs worden geroosterd en hiermee wordt ook tevens de smaak grotendeels bepaald. Na het roosteren worden de nibs gemalen tot een cacao-massa.

Eindproduct
De cacao-massa is het hoofdingrediënt voor chocolade. Van cacao-massa wordt door persing cacaoboter en cacaopoeder verkregen. De cacaoboter en cacaopoeder zijn allebei ook erg belangrijk voor chocoladeproducten
Donkere chocoladeproducten bestaan uit cacaomassa, cacaoboter en suiker. Aan melkchocolade producten is daarnaast melkpoeder toegevoegd en de witte chocoladeproducten bestaan uit cacaoboter, suiker en melkpoeder.
Zo wordt het basis ingrediënt gevormd voor onze heerlijke chocolade producten. Al sinds 1860.
