Paastaart met Verrassing en De Ruijter Vruchtenhagel

Home Recepten
Paastaart met Verrassing en De Ruijter Vruchtenhagel
Paastaart Met Verrassing En De Ruijter Vruchtenhagel
 Paastaart met Verrassing en De Ruijter Vruchtenhagel
Prep Time
60
Total Time
2hr.
Ingrediënten:
BEREIDINGSWIJZE
Paastaart met verrassing (16-18 personen) Ingrediënten citroencake
  • 400g boter (op kamertemperatuur)
  • 380g suiker
  • 8 eieren (op kamertemperatuur)
  • 2 kl vanille extract
  • Rasp van 2 citroenen
  • 400g bloem
  • 12g bakpoeder
  • Snuifje zout
Ingrediënten trempeersiroop
  • 60 ml water
  • 40 ml citroensap
  • 100g kristalsuiker
Ingrediënten botercrème
  • 8 eiwitten (Medium)
  • 416g suiker
  • 650g boter (op kamertemperatuur)
  • Optioneel: vanille-extract of andere smaakmaker
Ingrediënten afwerking
  • Lemoncurd (±300g)
  • 240g mascarpone
  • 10g poedersuiker
  • Lichtgele kleurstof
  • 150g paaseitjes
  • 100g De Ruijter Vruchtenhagel
Benodigdheden
  • Bakpapier
  • 2 springvormen van 20cm
  • Kwastje
  • Ronde uitsteekvorm of glas (7 à 8cm)
  • Zeef
  • Deegschraper
  • Keukenrobot of handmixer
  • Optioneel: draaibaar taartplateau – thermometer – paletmes – pannenlikker
  Bereidingswijze citroencake
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de springvormen met bakpapier.
  2. Klop de boter met de suiker en het vanille extract luchtig
  3. Voeg de eieren één voor één toe en meng
  4. Zeef er de bloem boven met het bakpoeder en het zout en spatel voorzichtig door elkaar
Opgelet: stop met mengen van zodra alles één geheel is
  1. Rasp de citroenen erboven en spatel nog heel kort door elkaar
  2. Verdeel het beslag over de 2 springvormen en bak 40 à 45’ in de oven (of tot een satéprikker er droog uitkomt)
  3. Laat 15’ afkoelen en ontvorm op een rooster
  Bereidingswijze trempeersiroop
  1. Doe het water, de suiker en het citroensap in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot alle suiker is opgelost.
  2. Laat de siroop afkoelen voor gebruik.
Bereidingswijze Zwitserse Meringue botercrème
  1. Doe het eiwit in een (hittebestendige) kom en roer los
  2. Verwarm au bain-marie en voeg al kloppend de suiker langzaam toe. Verhit tot 65°.
    Heb je geen thermometer klop dan tot het mengsel licht warm is en alle suiker is opgelost. Dit kan je voelen door een beetje van het mengsel te nemen en dit tussen twee vingers te rollen.
  3. Doe het eiwit in de kom van de mixer en klop een 10-tal minuten op tot witte en stevige pieken
  4. Zet even aan de kant en laat op kamertemperatuur komen (10 à 15’ – zet indien nodig even in de frigo)
  5. Zet de standmixer op een lage stand en voeg de boter in kleine stukjes toe met de menghaak
(normaalgezien komt de botercrème mooi samen na een tijdje, in het begin lijkt het mis te gaan maar blijf doorkloppen) Tip: is het mengsel toch geschift (bvb omdat het eiwit of de boter te warm of te koud waren)? Zet deze dan in een bak met warm water en klop goed door tot alles samen komt. Of verwarm de kom even met een haardroger terwijl je blijft verder kloppen.
  1. Voeg na het mixen eventuele smaakmakers toe en mix nog even kort door
    Samenstelling
  1. Snijd de bovenkant van de cakes bij indien nodig zodat deze mooi recht zijn. Snijd de twee cakes horizontaal door in het midden zodat je vier gelijke helften krijgt. Stapel 3 van de 4 helften op elkaar en steek met de uitsteekvorm een gat uit tot aan de bodem.
  2. Neem 1 cakehelft en verdeel hierover een deel van de siroop met een kwastje
  3. Spuit met de botercrème een dijkje aan de buitenkant van de cakehelft (zodat de vulling straks niet in aanraking komt met de zijkant van de taart)
  4. Roer de mascarpone los met de poedersuiker en gebruik 1/3e om de onderste cakehelft te bestrijken.
  5. Verdeel hierover 1/3e van de lemoncurd
  6. Herhaal nog 2 keer en vul het gat in het midden op met de paaseitjes
  7. Verdeel een beetje siroop over de bovenste cakehelft (zonder gat) en leg ondersteboven op de taart voor een strakke bovenkant
  8. Bedek de bovenkant en zijkant van de cake met een heel dun laagje botercrème (crumb coat): zo worden alle kiertjes opgevuld en komen de kruimels vast te zitten. Tip: gebruik hiervoor een paletmes
  9. Laat de cake een uurtje opstijven in de koelkast
  10. Voeg de kleurstof toe aan de rest van de botercrème en mix nog even kort door
  11. Breng de gekleurde botercrème aan op de cake, dit kan met een (pallet)mes, een spatel of een spuitzak
  12. Gebruik een deegschraper om te taart strak te maken: zet een deegschraper tegen de zijkant en ga rustig rondom de taart (tip: gebruik eventueel een draaiplateau om het makkelijker te maken). Duw niet te hard anders ga je de botercrème eraf schrapen.
  13. Herhaal tot je tevreden bent en maak dan de bovenkant strak (ik werk van buiten naar binnen)
  14. Bedek aan de onderkant van de taart een dikke rand met vruchtenhagel
  15. Decoreer de bovenrand met toefjes botercrème. Vul het midden op met vruchtenhagel en strooi ook wat hagel op de toefjes.
  16. Verras je vrienden en familie met deze leuke taart en geniet!